Menu

facebook  
136.jpg
Lid worden van YnnaturaVrijblijvend kennismakenDonateurs

Excursie oefendorp Marnehuizen

Op vrijdag 15 september vond een bijzondere Ynnatura-excursie plaats. Bijzonder, want: niet in Friesland!

We waren te gast bij het Ministerie van Defensie op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp en in het militair oefendorp 'Marnehuizen' in de Marnewaard. Eén van onze donateurs faciliteert de oefeningen die daar plaatsvinden. Na een interessante inleiding over de geschiedenis van het Lauwersmeergebied en het militair oefenterrein, volgde een uitleg over de simulatietechnieken die bij de oefeningen worden gebruikt. Dankzij de knallen bleef een ieder goed bij de les. Daarna kregen we een rondleiding door het oefendorp, waarbij we o.a. een kijkje konden nemen in het gemeentehuis, dat ten behoeve van een oefening tijdelijk was omgebouwd tot kerk. Na een week met storm en veel regen waren de weergoden ons gelukkig goed gezind. Op een paar druppels na hebben we het droog gehouden. In de buitenlucht werd de inwendige mens versterkt. De mannelijke deelnemers zorgden voor begeleidende knallen. 

Vervolgens nam een boswachter van Staatsbosbeheer, de instantie die de natuur in het Lauwersmeergebied beheert, ons mee voor een wandeling in de omgeving van het oefendorp. Onderweg kregen we een boeiend relaas over de natuurontwikkeling in dit gebied, dat 50 jaar geleden nog Lauwerszee was; dus zout en onder invloed van de getijden. En passant werden we ook heel wat wijzer over egels, aaskevers met de naam doodgravers, atalanta's en dode essen (of waren het elzen?). 

De middag werd afgesloten bij 'De Bosschuur', het activiteitencentrum van Staatsbosbeheer. Hier kregen we in een notendop de historie van het Lauwerszeegebied vanaf de laatste ijstijd voorgeschoteld. Verder werd er veel verteld over de zeearenden die hier sinds een aantal jaren broeden. Na een goed verzorgde barbecue kwam rond een uur of zeven een einde aan deze uitermate boeiende en gezellige excursie.