Menu

facebook  
136.jpg
Lid worden van YnnaturaVrijblijvend kennismakenDonateurs

Excursie Ameland

Op vrijdag 5 oktober 2018 is met stralend herfstweer een uitstapje gemaakt naar Ameland. We verzamelden om 12.30 uur op de pier bij Holwerd om scheep te gaan op het speciaal voor onze groep gereserveerde passagiersschip "De Zeehond".

schip   aan boord

Eenmaal aan boord lieten we ons de lunch goed smaken en na ongeveer een uur varen konden we in Nes voet aan wal zetten. We werden verwelkomd door onze oud-voorzitter, thans burgemeester van Ameland, Gerard van Klaveren. Op de fiets ging het vervolgens richting de oostpunt van het eiland. Op een hoog duin kregen we van onze gids Richard Kiewiet, opzichter bij It Fryske Gea, uitleg over de aanleg/het ontstaan van de Kooioerdstuifdijk en de kwelders. Aangekomen bij het Spijkerpad gingen we te voet verder naar een vallei net achter de Noordzeeduinen, die 's winters bij hoog water volloopt met zeewater. Om dan toch met droge voeten op het strand te kunnen komen was door It Fryske Gea in 2005 een vlonderbrug gebouwd, maar deze was inmiddels zodanig beschadigd dat hij niet meer betrouwbaar was en vervangen moest worden. Ynnatura heeft een financiële bijdrage geleverd aan de bouw van de nieuwe vlonderbrug en tijdens onze excursie vond de officiële (her)ingebruikname hiervan plaats door burgemeester Gerard van Klaveren en de voorzitter van It Fryske Gea, Arjen van der Meer (zie ook de website van It Fryske Gea).

opening vlonderbrug

Hierna vervolgden we onze fietstocht naar de schuilhut bij de Oerdblinkert, een 24 m hoog duin aan de Waddenzeekant van het eiland. Hier konden we genieten van een hapje (o.a. Amelander kaas en worst) en een drankje en (na een klim naar boven) ook van het prachtige uitzicht. 

Na teruggefietst te zijn naar Nes gingen we snel weer aan boord van "De Zeehond" om bij een prachtige zonsondergang de zeehonden op en bij de zeehondenplaat tussen Ameland en Terschelling te kunnen bewonderen. Iedereen was met een camera of mobiele telefoon in de weer om alles maar zo goed mogelijk vast te kunnen leggen. 

zeehond1zeehond2zonsondergang

Toen het donker begon te worden werd de terugtocht aanvaard. Onderweg werd een uitgebreid warm buffet geserveerd, dat een ieder zich goed liet smaken. Tegen 21.00 uur waren we terug in Holwerd. Mede dankzij het fantastische weer kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde excursie.