Zeldzame weidebeekjuffer vastgelegd door wildcamera op bedrijventerrein bij Koostertille

De wildcamera’s op de bedrijventerreinen Westkern bij Kootstertille en Skûlenboarch bij Eastermar leverden in de zomerperiode weer mooie en verrassende resultaten op. Zoals bijvoorbeeld beelden van de weidebeekjuffer, een libel die in Fryslân en zeker in het noorden zeldzaam is. Waren er in de voorgaande kwartalen veel waarnemingen van hazen en reeën, nu waren dat er beduidend minder. Waarschijnlijk is de oorzaak hiervan de droogte geweest waardoor bijvoorbeeld sloten droog stonden. Niettemin zijn in de periode juli t/m september weer diverse filmopnames van onder andere reeën, hazen, steenmarters, koolmees en merel gemaakt. Door de camera op het bedrijfsterrein van Van Assen Recycling werd zelfs een bijzondere libel vastgelegd: de weidebeekjuffer. Hoewel deze libellensoort in Nederland vrij algemeen is, komt deze in Fryslân, en zeker in het noorden, zeldzaam voor.

Monitoring en kennisdelen spelen een belangrijke rol in het pilotproject “Samen investeren in biodiversiteit”. Daarom zijn voor het doen van nachtelijke waarnemingen cameravallen geplaatst op de bedrijventerreinen Westkern bij Kootstertille en Skûlenboarch bij Eastermar. De resultaten worden per drie maanden door Robin Fokker, medewerkers van ecologisch bureau Faunax, verwerkt en zijn te zien via:

Het project “Samen investeren in biodiversiteit” wordt financieel gesteund door het ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland).

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte